България не е заплашена от наказателна процедура във връзка с управлението на битовите отпадъци, заяви еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева, цитирана от БНР.

В Европейската комисия е решено службата на комисаря по околната среда Ставрос Димас да извърши преглед на състоянието по събирането на битовите отпадъци и на сметищата във всички страни от Европейския съюз.

Прегледът ще започне тази есен и докато не приключи няма да се предприемат каквито и да е мерки.

България трябва да изгради до края на другата година 55 регионални депа за събиране на битовите отпадъци. До момента са изградени такива 30 депа, като това е станало със средства от 397 милиона евро, отпуснати по линия на предприсъединителната програма ИСПА.

Парите за оставащите депа ще бъдат получени по линия на оперативната програма "Околна среда".

Припомняме, дне стана ясно, че на България, Полша и Румъния са разрешени по-късни крайни срокове с намаляващи всяка година целеви стойности за количеството отпадъци, депонирани на някои неотговарящи на стандартите площадки.

Крайните срокове са: България(14 сметищни площадки) - 31 декември 2014 г.; Полша(305 сметищни площадки) - 31 декември 2011 г.; Румъния(101 сметищни площадки) - 16 юли 2017 г..