Софийският районен съд отстрани от длъжност изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Асен Друмев, съобщиха от съда.
Съдът е наложи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5 хил. лв., като решението му ще бъде обжалвано пред Софийския градски съд.

Припомняме, Друмев е обвинен в сключване на неизгодна сделка за наем на офиси.

Късно вчера той е подал молба за 60-дневен отпуск, считано от днес и е получил разрешение.
Друмев ще бъде заместван от Радослав Иванов и Ализан Яхова, заместник-изпълнителни директори на фонда.

От пресцентъра на земеделското министерство съобщиха, че министър Нихат Кабил, който е и председател на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) е свикал вчера вечерта извънредно заседание на УС на фонда, по молба на изпълнителния директор Асен Друмев.

Молбата на Асен Друмев е свързана с дознание на ГДБОП, във основа на което на 05.03.2007 г. е привлечен като обвиняем за сключена неизгодна сделка (договори за наем на офиси на Разплащателната агенция, които вече действат).

Пред Управителния съвет Асен Друмев е пояснил, че излизайки в отпуск, временно се самоотстранява от длъжност, като негова воля и желание е да не възпрепятства съдебните процедури.

Пред членовете на съвета Асен Друмев е разяснил, че обвинението не е свързано нито с прилагането на програма САПАРД, нито с разследването на ОЛАФ, нито с каквито и да било финансови схеми за подпомагане. Става въпрос за наемане от страна на ДФ „Земеделие" на офиси в градовете Пловдив и Разград, които вече се ползват от регионалните звена на Разплащателната агенция.

Според обвинението офисите са наети от частни собственици, на които неправомерно част от наема е изплатен авансово.
Според Друмев авансовите плащания са били направени с цел средствата по тях да бъдат ползвани за извършване на ремонти от страна на собствениците, които са документирани и приспаднати от общия размер на наемите.

Земеделският министър Нихат Кабил уведоми, че ще поиска извънреден одит на фонд „Земеделие" от Сметната палата.