Вътрешният министър Цветан Цветанов пише решения на ВАС. Това оповести лидерът на РЗС Яне Янев на пресконференция в централата на партията.


Цветан Цветанов в своето самозабравяне и в своята жажда на всяка цена да подчини съдебната система е докарал до там нещата, че пише решения на съответни съдии, подчерта той.

Затова и консерваторите искат незабавна среща с председателя на ВАС, за да му покажат какво се случва в ръководената от него институция.

За пример се дава случая с Емил Рашев, шеф на първия синдикат полицаите.
След като преди време е уволнен, той обжалва пред ВАС отстраняването си. От РЗС попадат на пълно съвпадение между писмената защита на юрисконсулта на вътрешния министър и решението на ВАС по казуса, нещо повече, становището на процесуалния представител на министъра е дословно преписано от ВАС дори и с правописните грешки.

Разбира се жалбата срещу уволнението на Рашев е оставена без уважение от съда.
За нас това е скандално, категоричен бе Емил Василев. За нас това е абсолютно доказателство, че становището на министъра на вътрешните работи е било предадено на съдията докладчик, смята още депутатът.

Дали това е станало под формата на флашка или е било изпратено по e-mail, аз не знам, но фактите са налице - министърът на вътрешните работи диктува на ВАС, подчерта Емил Василев.

Той се обърна чрез медиите към магистратите: "Не това е начинът, по който може да бъде отстоявана независимостта на съдебната власт".