Морските градчета на юг от Бургас изпитват силен глад за туристи през това лято.

Това важи особено за населените места на юг и от Созопол.
В Приморско, Царево и Ахтопол в момента броят на туристите е значително по-нисък в сравнение с миналата година.

В самия Созопол туристите също са намалели, макар че като популярна туристическа дестинация там се поддържат някакви по-прилични нива.

В Черноморец част от типично летните заведения все още не са отворили и изчакват да видят дали въобще има и смисъл да го правят.

Заради кризата много от българските семейства, които са основни клиенти на тези градчета, се въздържат от летни почивки. Все пак предприемачите се надяват, че в последния момент някои от тях ще преосмислят и ще се решат да дадат някои лев, за да видят и през тази година морето.

Намалелият брой клиенти пък държи цените ниски на всички видове туристически продукти.
Така например в момента в Ахтопол и Царево могат да се намерят стаи в частни квартири за по 6 - 8 лв. на легло. В малките хотели нощувката варира до 18 до 25 лв., а в повечето случаи се предлагат цели пакети за по няколко дни или седмица.

По заведенията също няма увеличение на цените в сравнение с миналата година, а в някои от тях се забелязва дори и спад. В част от заведенията пък се предлагат промоционални обедни менюта.

Така в Царево има заведения, които срещу 3 - 3.50 лева човек може да се нахрани и дори да си позволи една малка бира.
На този етап по-голям брой туристи и по-голяма запълняемост има в Несебър и „Слънчев бряг". И там обаче се отчита намаление в сравнение с миналата година.