Депутатите от БСП са изпратили жалба до главния прокурор Борис Велчев, до градския прокурор Николай Кокинов и до Вичо Вичев, администратичвен ръководител на Софийска апелативна прокуратура.

Жалбата е заради отказа на Божидар Джамбазов да образува производство за прочетените СРС-та от министър Цветан Цветанов за случая Горна Оряховица по време на парламентарния контрол.

Социалистите настояват да се отмени постановлението за отказ за образуване на досъдебно производство срещу силовия министър, както и апелативна прокуратура да разпореди образуване на досъдебно произовдство срещу вътрешния министър и да започне разследване срещу него.

Червените депутати не са съгласни с мотива за отказа на Джамбазов да разследва Цветанов - че прочетените СРС-та преди това са били декласифицирани.

Според БСП дори да се приеме, че е спазен редът за декласифициране на информацията, съгласно законът за СРС не съществува процедура по декласифициране на информация, придобита по реда на този закон.

Съществува единствено процедура по унищожаване на тази информация, когато тя не може да се ползва за целите на наказателното производство или опазване на националната сигурност.

Освен това социалистите са убедени, че прокурор Божидар Джамбазов е проявил пристрастие във взетото от него решение да не разследва вътрешния министър.