Допълнително споразумение за противоракетна отбрана бе подписано между Полша и САЩ в Краков, съобщава РИА Новости.

Това споразумение има чисто технически характер и е парафирано от заместник-министъра на външните работи на Полша Яцек Найдер и посланика на САЩ в страната.

На церемонията присъстваха още и американският държавен секретар Хилари Клинтън и полският външен министър Радослав Сикорски.

Споразумението се явява допълнение към сключения между двете страни през 2008 година договор за новата структура на системата за противоракетна отбрана.

Полша се съгласи да приеме на своя територия постоянна американска ракетна база, част от плановете на Вашингтон за защита на САЩ и съюзниците им от НАТО от ракетни нападения. Русия обаче се противопостави на разполагането на американски ракети в съседната страна.

Хилари Клинтън е на посещение в Полша по повод участието й в конференцията на „Общността на демокрациите".

„Общността на демокрациите" е организация, която е създадена през 2000 година от щатския държавен секретар тогава Мадлин Олбрайт и полския външен министър Бронислав Геремек.

Веднага след пристигането си в Полша Клинтан положи венец на кръста Катин в подножието на царския дворец Вевел.

Предстои Клинтан де се срещне с кандидатите за президент на страната. Днешният ден е обявен за ден на размисъл, тъй като утре ще се проведе вторият тур на президентските избори.

Преди Полша Клинтън посети Украйна, а по-късно американският държавен секретар ще посети Азербайджан, Армения и Грузия.