Зам.-министърът на туризма Бранимир Ботев е свързан с проекта „Супер Рила". Това обяви пред БНР председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов. Той коментира, че почти всички организации в туризма са подкрепили декларация до съпредседателите на Патриотичния фронт с покана да оттеглят своята кандидатура в лицето на Бранимир Ботев за зам.-министър на туризма. От бранша съзират лобистки интереси.

Попйорданов обясни, че са имали известни съмнения, но са приели назначението на Николина Ангелкова. От бранша смятат, че тя е едно модерно, интересно лице, една жена, която може да даде много на българския туризъм с нейния бекграунд, езици и мироглед. Те твърдят, че са изправени пред необходимостта да се борят с едно назначение.

„В продължение на 15 месеца ние сме били в контакт с Бранимир Ботев и сме видели, че от неговото управление, от неговите решения резултатите са тези, които има днешният български туризъм. Имаме едно подправяне на фактите, излагане на едни абсолютно недостоверни анализи за състоянието на българския туризъм, които се украсяват в стила на преди 10-и ноември - даваха ни се такива оптимистични прогнози, а всъщност българският туризъм се движи стремително надолу", коментира Любомир Попйорданов.

Според него манипулацията продължава да бъде едно от средствата за управление в България. Той твърди, че Бранимир Ботев не е показал желание да работи с гражданските сдружения и сдруженията на бизнеса.

Попйорданов подчерта още, че поредната стратегия за развитие на българския туризъм е била създадена без всякаква работа с гражданските сдружения. Той е категоричен, че в момента България е абсолютно незабалежима, неразличима като дестинация. Според експерта през 2014 година не е направено почти нищо за реклама извън страната.

„В днешния момент не трябва с българския туризъм да се водят войни, не е моментът. Апелираме министър-председателят да преразгледа това решение", коментира Любомир Попйорданов.

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти са решили да не влизат и да не участват в нито един експертен съвет и да не отговарят на никакви писма, предложения, идеи и обсъждания, инициирани от Министерството на туризма.