Даниела Куцева е изключена от списъка на тези, които могат да бъдат назначавани за синдици в производството по несъстоятелност по Търговския закон. Това става със заповед на правосъдния министър, като причината са извършени сериозни нарушения, съобщават от Министерство на правосъдието.

Заповедта е издадена в резултат на проверка на Инспектората на министъра по Закона за съдебната власт. Тя е стартирала след сигнал на член на управителното тяло на „Технологичен център - Институт по микроелектроника" АД (ТЦ-ИМЕ АД) срещу Даниела Куцева в качеството й на временен синдик, назначен от Софийски градски съд (СГС).

От ведомството на Христо Иванов поясняват, че при проверката на работата на Куцева като временен синдик са установени редица нарушения и превишаване на права. Ден преди да встъпи в длъжност през юни 2004 г., тя е сключила договор за охрана от името на дружеството. По това време Даниела Куцева все още не е била в качеството си на временен синдик. Освен това временният синдик не представлява дружеството и няма право да сключва договори и да поема задължения от негово име.

Оказало се, че сключеният едногодишен договор за охрана на офиса на дружеството е крайно неизгоден. Тя е сключила договор с охранителна фирма „Делта гард" ООД, която е станала известна от предишен случай на превишаване на права от временен синдик по същата схема.

Според договорните клаузи охранителната фирма трябва да осигури три 24-часови поста и един пост на 12-часов режим за офиса на дружеството в София. В замяна на това ще получава заплащане от 25 000 лв. месечно.

В заповедта си Христо Иванов изтъква, че от сключените договори за охрана и анекси към тях е видно, че синдикът не е изпълнявал задълженията си с грижата на добър търговец.

Куцева не е изпълнила и задължението си да вписва всяко свое действие, свързано с управление или разпореждане с вещи и права от имуществото на длъжника.

През август миналата година Варненският окръжен съд я е освободил като синдик по друго търговско дело. Мотивът е бил, че не е изпълнявала задълженията си и с действията си е застрашила интересите на кредитора или длъжника. Определението на окръжния съд по това дело е потвърдено от Варненския апелативен съд през октомври.

Малко след това, въз основа на това определение Куцева е била освободена като синдик и по друго търговско дело в Окръжен съд-Варна, пак потвърдено от Апелативния съд. Основанието този път е, че тя е престанала да отговаря на изискванията на закона, доколкото Търговският закон поставя условие синдикът да не е бил освобождаван като синдик заради неизпълнение на задълженията или застрашаване интересите на кредитора или длъжника.

На същото основание тя е била освободена от съда като временен синдик на ТЦ-ИМЕ АД на 5 декември 2014 г. С определението тя е била задължена да представи окончателен доклад в 3-дневен срок. Отчетът е бил представен едва месец по-късно.

От правосъдното министерство посочват, че Даниела Куцева е вторият синдик, за когото министър Христо Иванов издава заповед за заличаване от списъка заради извършени нарушения.

През януари той е наредил от списъка със синдици да бъде изключен Панайот Велков. Проверка на дейността му бе констатирала констатира редица нарушения - превишаване на правомощия, неправомерно сключване на договори за сметка на дружествата-ответници, включително и на договори за охрана, при крайно неизгодни условия, различни действия, които затрудняват търговската дейност и други.

От съобщението до медиите става ясно още, че заповедта подлежи на обжалване пред Върховния административен съд и след влизането й в сила ще бъде обнародвана в „Държавен вестник".