Гърменци канят социалния министър Ивайло Калфин и регионалния - Лиляна Павлова, в най-кратък срок да отидат при тях и да започнат разговори с хората и с гражданското сдружение, което в най-скоро време предстои да регистрират.

Това стана ясно, след като представителите на протестиращите - Иван Байрактаров и Делян Тошев, внесоха в Министерския съвет петиция с исканията на жителите на селата Гърмен и Марчево. Те очакват в рамките на тази седмица отговорните министри да покажат воля за намиране на решение.

Три са основните искания в документа, който официално бе представен още на съботния протест в столицата. Под тях са се подписали около 700 души.

"Искаме законите за всички граждани да бъдат приложени", посочи Делян Тошев.

На второ място, той призова държавата да обърне внимание на начина, по който живеят ромите в гърменския кв. "Кремиковци" и най-вече децата им. Според него тези деца, пораствайки в такава среда, са лишени от всякакво бъдеще.

Третото искане на гърменци е МВР да гарантира сигурността на всички граждани в общината.

Двамата представители на протестиращите били посрещнати от шефа на кабинета на социалния министър Ивайло Калфин. Пред журналисти изразиха удовлетворението си, че петицията им била приета "с уважение".

Жителите на двете проблемни села дават срок от една седмица на държавата да се задейства по проблемите им. Иначе писмено ще поискат оставките на регионалния министър Лиляна Павлова, на вътрешния - Румяна Бъчварова, както и на главния прокурор Сотир Цацаров.

Стана ясно, че провокациите продължават. "Тази сутрин на път към София ни се обадиха, че цялата махала "Кремиковци" са се събрали с копачки и с такива инструменти, които на тях не им е ясно за какво се използват", посочи Байрактаров. Целта на ромите била "прочистване на селото". Гърменци обаче реагирали мигновено и извикали кметицата.

"Явно някой се опитва да спекулира пак - с една дума искат и ние да сгрешим някъде", смята той.

Байрактаров даде да се разбере, че на този, "който съветва" ромите да предприемат такива действия, ще бъде потърсена отговорност, но не се знае кой е той.

Байрактаров отвори скоба и призова "господа министрите и господа държавниците" да не принуждават хората в Гърмен да вършат това, което те трябва да направят. Хората в Гърмен с категорични, че незаконните ромски къщи трябва да бъдат съборени.

На този етап кражбите били предотвратени. Въпреки това, живущите са недоволни от факта, че ромите живеят на техен гръб. Чувстват се изоставени от институциите. Според Байрактаров липсата на мерки срещу случващото се в Гърмен се дължи на наближаващите избори и това, че не искат да губят електорат.

Пред медиите бе изтъкнато още, че Гърмен не е по-малко важен проблем от съдебната реформа. Изразено бе и възмущение, че "всеки, който дойде, се прегръща с ДПС". Според представителите на недоволните жители на селото, министър-председателят Бойко Борисов, който е "доста мъжествен на вид", показвал с действията си, че не е така и се "съобразявал" с ДПС.

Ако не започне да се търси решение на проблемите там, в началото на септември протестите в София продължават, тъй като сега повечето хора са по почивки.