Директорите на две горски стопанства ще бъдат уволнени. Това обяви пред журналисти земеделската министърка Десислава Танева по време на 62-та Генерална асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча в Правец.

Двамата шефове на горски стопанства ще се разделят с постовете си заради нарушения. Става въпрос за държавните горски стопанства „Алабак" и „Гърмен", съобщават от МЗХ.

Танева обясни, че по сигнал в горското стопанство „Алабак" е извършена проверка. При нея е установено, че с издадените позволителни е добита и друга дървесина, за която констативните протоколи са издадени без основание. При другото стопанство - „Гърмен", съществували незаконни практики.

Земеделската министърка е категорична, че оглавяваното от нея ведомство ще бъде непримиримо към всички нарушения от служители в системата, независимо на какво ниво са.

По време на официалното откриване на Генералната асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча, Десислава Танева изтъкна, че в момента Изпълнителната агенция по горите подготвя изменения в Закона за лова и опазване на дивеча. Тя обясни, че съществува предложение срокът за ловуване на свободния дивеч и фермерно отглеждания дивеч да бъде уеднаквен. Срокът за ловуване на дива свиня ще бъде съкратен до 31 декември, а не както е досега до 15 януари. Това щяло да доведе до подобряване и увеличаване на популацията на вида.

Обсъждала се и идеята групово ловуване на дивеч да се извършва само в огради, които обхващат големи площи. Танева посочи още, че промените в нормативната уредба ще засегнат и въвеждането на по-строг ред за използване на стационарните капани за улов на жив дивеч за разселване и заградените площи.