Усещането, което България ми дава е за нещо близко, родно, приятно и приятелско. Въпреки огромните промени в нашия свят в последните години, китайският народ продължава да пази в паметта и сърцето си огромната и неоценима помощ, която българският народ ни е оказал при основаването на нашата държава.

Това заяви китайският писател и Нобелов лауреат за литература за 2012 година Мо Йен, който бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи БГНЕС.

На тържествена церемония в Аулата на университета Мо Йен получи званието от ректора на СУ проф. Иван Илчев, а събитието бе уважено и от служебния премиер Георги Близнашки. Мо Йен е в България по покана на Института "Конфуций" към СУ, а за посещението съдейства и китайското посолство в България.

През 1949 година, след основаването на Китайската народна република, първата държава която признава новата китайска държава е бившият СССР, а веднага след това го прави и България, припомни Мо Йен.
"Поради разликата в часовите зони може да се каже, че на практика България е била първата държава, признала Китайската народна република", пошегува се той.

Мо Йен сподели с гостите на церемонията, че се е докоснал до българската литература за първи път, когато е бил на 25 години. Тогава китайският писател е успял да се сдобие със сборник от разкази на Елин Пелин, като и до днес е запомнил колко са го впечатлили разказите "Гераците" и "Земя".
"Елин Пелин описва живота в българското село и с неговите произведения получих представа за основните феномени в развитието на България", разказа Мо Йен. От разказите китайският писател е научил за чистите чувства между хората, като по думите му те не се различават много от ситуацията в неговата родина по това време.

"Имал съм много наставници в полето на литературата и един от тях е Елин Пелин", призна Мо Йен и обеща, че занапред ще се запознае много сериозно с творчеството и на други велики български поети и писатели.

От своя страна служебният премиер Близнашки напомни думите на Конфуций, че и най-дългият път започва с една малка крачка.
„България и Китай направиха тази крачка преди 65 години, когато страната ни - втора в света тогава - призна Китайската народна република и беше поставено началото на дипломатическите, икономическите и културни отношения между нашите приятелски страни и народи", отбеляза проф. Близнашки.

По думите му, със създаването на първия на Балканския полуостров и в Източна Европа Институт „Конфуций" страната ни става част от голямата общност на приятелите на китайския език и култура.

Мо Йен, чието истинско име е Гуан Мо-йе, е роден на 17 февруари 1955 г. в селския район Гаоми, провинция Шандун. По време на "културната революция" напуска училище, за да започне работа във фабрика. На 20-годишна възраст влиза в редиците на Народноосвободителната армия, оттогава датират и първите му литературни опити. През 1981 г. излиза дебютният му сборник разкази. Пет години по-късно завършва армейския Художествен институт. Литературният псевдоним Мо Йен означава буквално "не говори" и произтича от предупрежденията на родителите му да мълчи пред хората навън, за да избегне неприятности в годините на политически репресии.

Мо Йен е автор на новели, повести, романи и сборници с кратки разкази и есеистика. Сред неговите емблематични текстове са повестта "Червено сорго" (1986 г.), залегнала в основата на сценария на едноименния филм под режисурата на Джан И-моу, който печели през 1988 г. голямата награда "Златната мечка" на Берлинския филмов фестивал.