Полицай бе оправдан от съда за убийството на двама невъоръжени чернокожи в Кливлънд, Охайо, предадоха световните информационни агенции. Той бе признат за невинен и по двете си обвинения. Ако беше признат за виновен, той можеше да отиде в затвора за повече от 22 години.

През ноември 2012 година 13 полицаи, сред които и подсъдимият Майкъл Брело, изстрелват 137 куршума по колата на Малиса Уилямс и Тимъти Русел и ги убиват след продължила около 20 минути гонка. Органите на реда реагират на сигнал за стрелба и започват преследването. Брело е стрелял 49 пъти. Полицаите са убедени, че гонят двама въоръжени и опасни престъпници. По-късно разследващи установяват, че те са били невъоръжени и звукът от развалената им кола е бил погрешно взет за изстрел от полицията.

Обстановката в града преди и по време на заседанието е била напрегната, след поредицата от пособни случаи на полицейско насилие на бели полицаи срещу чернокожи. До сблъсъци се стигна в Балтимор и Фъргюсън.

Съобщава се за протестни акции пред съда, по време на които е скандирано "Няма справедливост, няма мир". Лидери на чернокожото население там са се заканили да не се приключи само в това. Властите взеха мерки протестите да си останат мирни и отцепиха района на съда.