Американската кампания FireEye, която действа в областта на компютърната сигурност, твърди, че базирана в Русия хакерска група с името APT28 редовно атакува данни, касаещи НАТО и съюзници на САЩ, съобщава Wall Street Journal.

В доклад на компанията се отбелязва, че Русия се явява един от лидерите сред другите държави по отношение възможности за осъществяване на сложни операции в компютърното пространство.

Според FireEye слуховете за тази активност и липсата на убедителни доказателства, превръщат Русия в нещо като фантом в киберпространството.

FireEye счита, че хакерската група APT28 от 2007 година е осъществила кибератаки срещу лица и структури, свързани с НАТО, с представители на държави от Източна Европа и Грузия.

Компанията сочи като доказателство това, че част от кода на програмата, която е използвана за кибератаки, е изписана на руски език. Специалисти на компанията смятат, че руските хакери се интересуват главно от информация от политически и геополитически характер. Най-активните хакери са в Москва и Санкт Петербург.