Бургаската структура на Демократи за силна България е готова да даде подкрепата си на кандидата за кмет Димитър Николов на предстоящите местни избори, информира burgasinfo.

За да подкрепят Николов, костовистите са му поставили две условия: той да заяви желание да бъде подкрепен публично на общо събрание на организацията; и второ - да не води листата на ГЕРБ.

Николов е бил съгласен с това.

"Отказът ми да бъда в листата е знак на уважение към партиите и организациите, които ще ме подкрепят. Освен това е и въпрос на морал да не съм едновременно кандидат за кмет и кандидат за общински съветник. Изцяло съм се концентрирал в кампанията, за да обединя хората, които искат да сменят настоящия кмет Йоан Костадинов", смята Димитър Николов.

Общинската организация още преди месеци е направила допитване до членовете и симпатизантите си за начина, по който участва в предизборната кампания. Активистите масово са изразили желанието си за единна дясна кандидатура с цел да не се разпиляват демократичните гласове, каза шефката на ДСБ - Бургас Таня Рускова.

Според Иван Костов изборът на ДСБ да застане зад Николов показва уважение на централата към политиката на местните организации.

"В негово лице ние виждаме мажоритарна кандидатура, която дава възможност за промяна в модела на управление на Бургас. Този модел трябва да бъде променен и общината има нужда от това и то е видимо", каза Иван Костов.

Той специално дойде в Бургас, за да присъства на общото събрание на бургаската структура на ДСБ, което вече официално трябваше да гласува подкрепата си за Николов.

Първоначалното намерение на костовистите е било да се явят с обща листа за общински съветници със СДС.

Впоследствие обаче ръководствата на двете партии решили да се състезават поотделно за места в местния парламент.

Списъкът с кандидат-съветници от ДСБ ще бъде 16-членен, обяви Таня Рускова.