Данъчните облекчения за автомобили, отговарящи на евростандартите 3 и нагоре, ще се разширят и за собствениците на по-мощни автомобили.
Това предлагат в свой законопроект група народни представители от Реформаторския блок, сред които Радан Кънев, Мартин Димитров и Вили Лилков.

Те предлагат промяна в чл. 59 от Закона за местните данъци и такси. Там в момента е записано, че с 50% се намалява местният данък за автомобили, отговарящи на екологичните категории Евро 3, 4, а тези с норми 5 и 6 и по-нови се ползват с намаление от 60%. В настоящият текст обаче е предвидено, че само собствениците на автомобили с мощност до 74 киловата (около 101 конски сили) могат да се ползват от облекченията.

Сега реформаторите предлагат по-малък данък да плащат и притежателите на автомобили с мощност на двигателя до 110 киловата (136 кс).

Представителите на дясното обединение посочват, че настоящата данъчна политика не съответства на европейския курс за насърчаване използването на автомобили, причиняващи по-малко вреди за околната среда.

На практика реформаторите искат да предефинират какво е среден клас автомобил, така че именно тази категория собственици да бъде данъчно поощрена.

Според реформаторите отговарящи на дефиницията среден клас автомобили са  VW Golf 2.0 TDI/1.4TSI, Peugeot 407 2.0 HDI, Citroen C4 HDi и др.

Ако промените бъдат приети, това означава, че цяла палитра от модели влизащи в новия обхват на облекченията (101-136 кс) ще плащат наполовина по-нисък данък. Това неминуемо ще доведе до намаление на приходите във всички общини, където данък МПС е сериозно перо.

От направеното предложение не става ясно за размера на тези пропуснати приходи, въпреки че всеки законопроекти би трябвало да е придружен с финансова обосновка.