От днес стартира работата по разработване на 10-годишен устройствен план за Природен парк "Витоша".

Работна група от 45 учени и експерти ще актуализира плана в следващите няколко месеца, като в готов вид той ще обхваща периода 2015-2024 г. Инициативата е част от Оперативна програма "Околна среда" и ще включва разработването на гео бази данни, карти и изготвяне на нова географска информационна система на парка.

Администраторът на проекта Антони Стефанов обеща и актуализираща инвентаризация на горите, поддържащи мерки за тях, противопожарни мерки, анализи на социално-икономическите условия за прилежащите територии.
Ще се проучват инвестиционните намерения за прилежащите територии и териториите на парка, антропогенното натоварване на парка и бъдещите очаквания за него, разкри той на брифинг в БАН.

Експертната работна група, подкрепена от редица неправителствени организации, БАН и Министерството на околната среда и водите, е решена с работата си да балансира между многопосочните интереси, "за да може любимата ни Витоша, нейното биоразнообразие, да бъдат съхранени, за да може децата ни да се радват на природата и на нейните ресурси".
Ще установим рамката за поддържане на социалните, икономически и екологични ползи от природния парк, обеща Стефанов.

Крайната цел на групата е да представи плана за управление на 28 август тази година. Общественото обсъждане пък ще бъде оставено за края на септември, за да може всички заинтересовани да се запознаят с направените предложения, за да се генерира ползотворен дебат.