Русия никога не е имала за цел да събори режима в Грузия и управлението на Михайл Саакашвили, но иска конфликтът в страната да престане. Това каза руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.

Нашата мисия не е да превземем Тбилиси или някои друг град в Грузия. Нашата основна цел е да спрем напрежението, коeто Саакашвили създава", каза Медведев.

Нито съм съдия, нито екзекутор, но бих искал Саакашвили да позволи народът да участва в политическия живот на страната като се създаде възможност за демократичен вот. Свалянето на грузинския президент не присъства в плановете ми", посочи руският президент.

Той добави още, че народът на Грузия трябва сам да реши, дали да задържи Саакашвили на поста, добавяйки, че „рано или късно" той ще трябва да си отиде.

Който и да дойде на мястото на Саакашвили, той ще има шанс да върне позитивните и благоприятни отношения с Русия", изтъкна Медведев.

Руският президент смята, че основната цел е „ да се спре военната машина, която разединява двете територии и жителите".

Русия ще подкрепя разговорите между Грузия, Абкхазия и Южна Осетия.

Ще бъда много щастлив, ако Грузия, Абкхазия и Южна Осетия стигнат да благоприятни решения, които ще дадат възможността жителите на тези територии да живеят спокойно един до други", подчерта Медведев.

През Август 2008 г. Русия участва в кратка война срещу Грузия заради отцепелия се район-Южна Осетия.