Има основания издирваният от Интерпол банкер Цветан Василев да бъде екстрадиран в България. Това е решил Висшият съд в Белград, съобщава БНР, позовавайки се на източник от съда.

Припомняме, българската молба за екстрадиция на Цветан Василев беше изпратена до сръбския съд на 19 септември миналата година. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че оттук нататък нещата са в ръцете на сръбския съд.

На 28 юли Василев бе обявен за международно издирване със съдействието на Евроджъст. Българските представители в Евроджъст са съдействали при подготовката на молбата на правна помощ за призоваването на Цветан Василев с оглед на съществуващите към онзи момент данни, че същият пребивава на територията на Австрия.

На 29 юли в отдел „Международен" във ВКП е получено копие от ЕЗА от предишния ден за Цветан Василев. Същият е привлечен в качеството на обвиняем.

В края на септември съдът в Белград наложи на Цветан Василев мярка за неотклонение, която изисква всеки делничен ден той да се подписва в полицията, и му отне паспорта.

Това стана, след като Интерпол го обяви за издирване по искане на българските власти по обвинение, че в съучастие е присвоил 206 млн. лева от КТБ.

Очаква се решение от страна на Апелативния съд в сръбската столица, пред който адвокатите на банкера са внесли жалба, с която са обжалвали решението на Белградския висш съд.

Пред „24 часа" адвокатът на Василев - Константин Симеонов, потвърди, че има решение на първа съдебна инстанция в Сърбия за екстрадицията на Василев в България.

Миналата седмица делото е било на втора инстанция, но Симеонов няма информация как е завършило то. Той обясни, че ако втората инстанция е потвърдила екстрадицията на Цветан Василев, това вече е по-сериозно и остава само санкцията на министъра на правосъдието.