Просветният министър Тодор Танев ще иска от депутатите по-голям бюджет за образование за 2015 г. Това заяви самият той преди участие в конференция за образователна оперативна програма.

Ще имам среща тези дни с представители на Народното събрание, ще договорим нещата. Ще им поискам да намерят един ден време, за да погледнат точно какво трябва на министерството, те са обещали помощ. В момента трябват много милиони. Искаме да сложим повече, за да можем да изпълним необходимото, което е заложено в нашата програма за увеличаване на заплати, за други неща, обоснова се Танев.

Запитан колко процента от брутния вътрешен продукт ще иска за МОН, Танев обяви, че ще се стреми към част от 1% увеличение. В момента не помня, беше нещо като 0,03% отгоре, зачуди се той. Припомняме, че досега за образование се даваха 3,8% от БВП, като от несигурните сметки на Танев излиза, че през 2015 г. той няма да достигне 4%.

Министърът констатира още, че до голяма степен е съгласен с това да има домашно обучение, но няма голяма практика у нас с този модел. Трябва да бъдем гъвкави, има семейства, за които може да се въведе - има семейства, които са в София, има и такива,  които не са и имат различни възможности да провеждат такова образование. Не казвам нито да, нито не, трябва да бъдат и двете по някакъв начин балансирани. Вероятно депутатите ще разгледат дали да има такова домашно образование. Аз държа да има диференциран подход, защото имаме различни семейства - някои могат да бъдат добри помощници на училището, други - не. В закона трябва да има изисквания кога може и кога не, разясни той.  По думите му „по принцип може би трябва да отпаднат" оценките до 4-ти клас.