Босът на „Коза Ностра” Бернардо Провенцано, арестуван преди няколко дни след 40-годишно издирване, продължава да пази пълно мълчание, съобщават от италианската прокуратура.

Той не разговаря дори със своите адвокати, които са го посетили в петък, но срещата е продължила едва няколко секунди, тай като Кръстникът не казал и дума.

Провенцано общува единствено с надзирателите, които го наблюдават денонощно.
Проблемът обаче е в това, че те не разбират нищо, защото арестантът разговаря с тях посредством жестове, които не могат още да бъдат „разшифровани”.

Междувременно италианската полиция продължава щателния обиск на убежището в покрайнините на сицилианското градче Корлеоне, където Провенцано бе арестуван.

Това е изоставена ферма, превърната в комфортно и удобно жилище, в което са открити хранителни запаси, достатъчни за няколко месеца, както и 10 хиляди евро, зашити в долно бельо.

Но най-голямо внимание следователите отделят на документите, открити на работната маса на Провенцано, на която той работел в момента, в който карабинерите атакували убежището.

Записките били предназначени за „съвета на директорите” на организацията и съдържали най-различни указания по отношение дейността на мафиотската империя.

Открити са и счетоводни нареждания, в едно от които се казва – „Изпращам ти 5 хиляди евро за да платиш на Т. за работата му”.
Разследващите не се съмняват, че става въпрос за суми, изплащани за услуги, извършване на мафията.

Намерени са и питания от приближените на Провенцано, за кого да гласуват на изборите – Ако имате предвид някой конкретно, дайте ни знак, се казва в писмата, на които босът обаче не е успял да отговори.

Интересът към тази документация е голям, тъй като тя може да разкрие начините, по които Провенцано е общувал с хората си и в момента криминалистите изготвят карта на мафията.

От разчетените до момента документи става ясно, че „Коза Ностра” все още е много силна, коментира прокурорът Мариция Сабела.

По отношение задържането на Провенцано шефът на полицията в Палермо подчертава, че мафиотът не е бил предаден.
Членовете на Коза Нострa, които ни сътрудничат, нищо не знаеха за него.
С разкриването на топмафиота нямат нищо общо и конфиденциалните ни източници, заявява полицейският шеф.

Ние използвахме старите, изпитани методи на следенето и подслушването.
Разкрихме следите му отдавна, но чакахме благоприятния момент за арест, за да избегнем евентуалните жертви.
И когато моментът дойде, започнахме светкавично операцията, казва още полицай номер една на Палермо.

Разкриването на убежището на Провенцано станало след продължително следене на неговата жена, която от време на време чрез множество посредници му изпращала писма.

По време на ареста Кръстникът не оказал никаква съпротива.
Той работел в кабинета си и не очаквал подобни „сюрпризи”, разказват от полицията.

В момента Бернардо Провенцано е в затвора в област Умбрия, близо до град Терни.

Той е външно спокоен през цялото време и запазва пълно мълчание.
В килията му няма телевизор, а храната за него се готви отделно.

Следователите са на мнение, че едва ли скоро босът на босовете на Коза Ностра ще се съгласи да им сътрудничи.