Румъния обмисля да напусне Международната организация на франкофонията (OIF).

Това съобщи евродепутатът Адриан Северин (С&Д, Румъния), цитиран europe.bg

Тези действия са породени от гнева на Букурещ към отношението на традиционния си съюзник Франция относно влизането на балканската държава в Шенген.

Северин е бивш министър на външните работи и изтъкнат евродепутат в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Той заяви, че Румъния обмисля различни варианти в зависимост от причините за отказа страната да се присъедини към Шенгенското пространство.

Дипломати вече съобщиха неофициално, че България и Румъния няма да могат да се присъединят към Шенгенската зона. Причините са, че София не е успяла да осигури границата си с Турция.

„Ние не може да приемем Румъния без България", твърди един от дипломатите.

Двете балкански държави бяха поставени под специална система за наблюдение, наречена механизъм за сътрудничество и проверка на напредъка.

Сега Франция и Германия изглежда, че свързват въпроса за присъединяването към Шенген с механизма за сътрудничество и проверка на напредъка.

Въпреки това ЕК смята, че двата въпроса са правно независими.

Евродепутат Северин обясни, че ако на Букурещ бъде отказано правото за присъединяване към Шенген в резултат на корупция, това би предизвикало много голямо забавяне. В действителност френските експерти винаги биха могли да твърдят, че корупцията в Румъния продължава, добави той.

В такъв случай Букурещ ще напусне OIF, което е силно послание за Париж, подчерта Северин.

Ще напуснем организацията независимо от факта, че румънците са латинска нация, много от тях говорят или разбират френски и страната е в приятелски отношения с Франция от век и половина, продължи той.

Въпреки, че румънският евродепутат е част от опозицията в Румъния думите му изглеждат като официално съобщение.

Според него случаят с отказа за присъединяването на страната към Шенген е тест за вида връзки, които Букурещ има с останалите страни-членки в дългосрочен план.