Наемодатели укрили 730 хил. лева данъци, установили 50 ревизии на НАП.

Те проверили собственици на търговски обекти на централни улици и булеварди в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново.

Задълженията са за невнесени ДДС и данък върху доходите на физическите лица. Собствениците на тези магазини са глобени и задължени да внесат укритите данъци заедно с лихвите, съобщават от НАП.

По време на ревизиите инспекторите на НАП са установили, че част от собствениците на луксозни магазини изобщо не са декларирали получените доходи от наем, а други обявили значително занижени цени в договорите, за да избегнат плащането на данъци върху реално получените пари.

Така например, за отдаване на магазин от 41 кв. м. на бул. Витоша в столицата, е обявен годишен доход от наем 6 000 лв. (или 500 лв. месечно).
Ревизорите на НАП възложили експертиза, която доказала, че реалната наемна цена на този обект е поне 22 000 лв. (над 1800 лв. месечно), тоест три пъти повече от вписаната в договора за наем.

Бул. "Витоша" в София е сред първите 50 най-скъпи места в света

При подготовката на ревизиите на наемодатели служителите на НАП направили проучване на средните пазарни цени в най-големите градове в България.
Изследвали и международни класации, като тази на Международната агенция за недвижими имоти „Cushman&Wakefield" за световните търговски улици, включваща цените на 233 улици в 47 държави.

Там бул. "Витоша" в София се оказал сред първите 50 най-скъпи места, а през 2005 г. достигнала дори 22-ро място. Звеното за анализ на риска в НАП възложило пилотни ревизии на собственици на такива обекти и установили масово необявяване на доходи или деклариране на по-нисък наем от реалния.

От НАП съобщават, че предстоят нови ревизии на наемодатели в близките месеци.

Според българското законодателство всеки гражданин, получил доходи от наем на търговски обект, трябва да ги декларира и да плати данък като физическо лице.

В случай че за последните 12 месеца доходите от наема надхвърлят 50 000 лева, лицето подлежи и на задължителна регистрация по ДДС.

От НАП припомнят, че доходите от наем, получени през 2009 г. трябва да се декларират до края на април тази година.