Френският президент Никола Саркози увери по време на визитата си в Триполи, че няма никаква връзка между евентуалната доставка на ядрен реактор за Либия и освобождаването на българските медици, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Единствената връзка е, че ако сестрите не бяха освободени, аз нямаше да дойда тук", заяви Саркози на пресконференция в либийската столица.

По-рано вчера вбеше подписан френско-либийски меморандум за сътрудничество в ядрената енергетика за граждански цели, който предвижда да се проучи възможността Франция да достави на Либия ядрен реактор за обезсоляване на морска вода.

На пресконференцията Саркози подчерта, че през 2003 г. Триполи е взел решение да се откаже от всичките си амбиции да се сдобие с ядрено оръжие.
Френският държавен глава обаче припомни, че либийците разполагат с 1600 тона уран, датиращ от времето, когато са работели по програма за разработване на ядрено оръжие.

Никола Саркози обяви също така, че Франция ще направи сондажи в Либия заедно с либийски специалисти, за да открие дали там няма уранови находища.
Сондажите ще бъдат в южната част на страната, близо до Нигер - държавата, която доставя най-много уран за Франция.

Френската компания Areva има нужда от уран, подчерта Никола Саркози на вчерашната си пресконференция в Триполи.