През септември ГЕРБ продължава да бъде водеща политическа сила в страната, като дори делът на симпатизантите й леко се покачва в сравнение с май 2011 г. (от 30% на 32%). На следващо място е БСП с 18% (увеличение с 2% в сравнение с май 2011 г.).
През последните шест месеца без значими промени остават дяловете на симпатизантите на ДПС - между 7% и 8%, а на Атака и на Синята коалиция - по около 4%, сочат данните от проведеното през септември проучване на НЦИОМ.

Теренната работа по изследването съвпадна със събитията в Катуница, както и с първите два дни на последвалите протести. Резултатите от изследването не отразяват обаче динамиката на обществените нагласи в отговор на събитията, случили се през седмицата след 27 септември.

В навечерието на местните избори се регистрира, че делът на хората, които гледат с надежда на управлението на ГЕРБ, е равен на тези, изпитващи притеснения от това управление (44%:44%). През последните месеци делът на скептиците бе трайно по-висок от този на оптимистите.
Месец преди провеждането на изборите за местни органи на властта и за президент и вицепрезидент на България, данните от изследването на НЦИОМ показват мобилизация на електоратите на ГЕРБ и на БСП.

Обиколките на политиците в страната ги правят по-разпознаваеми, а съпричастността на партийните електорати към политическите им послания в предизборна обстановка обяснимо води до ръст на одобрението към тях, коментират от НЦИОМ.

В сравнение с юли нараства одобрението за работата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева (с 5%), на президента Георги Първанов (с 4%) и на премиера Бойко Борисов (с 2%).
Лидерите на Атака и на БСП също подобряват публичната си визия. С 4% расте одобрението за Волен Сидеров, а с 3% - за Сергей Станишев. Пропорционално спада и неодобрението към работата им.
В началото на кампанията Иван Костов и Мартин Димитров запазват без промяна оценките за работата си.

Йорданка Фандъкова е единственият работещ в България политик с одобрение, по-високо от това на премиера Борисов (54%:51%). Софийският кмет леко редуцира обществената подкрепа за работата си, като в основата на това отново стои политизацията на обществените нагласи в столицата.

През последните месеци не настъпват значими промени в класацията на най-одобряваните министри. След номинацията на Росен Плевнелиев за президент, най-одобряваните министри остават Цветан Цветанов, Мирослав Найденов (с по 47% одобрение), Николай Младенов (с 46% одобрение) и Вежди Рашидов (с 40% одобрение).

Най-висок ръст в одобрението (от 13%) е регистриран за Маргарита Попова, което обаче е по-скоро израз на положителна обществена реакция към номинацията й, отколкото оценка за работата й като министър.

След началото на изборната кампания в края на септември, 25% от интервюираните одобряват парламента, а 38% - кабинета. Близо 40% от привържениците на управляващите имат положително отношение към Народното събрание, а 71% одобряват дейността на кабинета.
Силно критични настроения към парламента и кабинета регистрираме сред избирателите на БСП - 72% от тях не одобряват парламента, а 79% - кабинета.

Подобни данни показват по-скоро степента на мобилизация на избирателите на основните политически сили, отколкото са израз на оценка за свършеното от държавните институции за последния месец, обясняват от НЦИОМ.