Протест пред Министерския съвет организират в петък от 13:00 часа „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" и сдружение „Баненска буна 2011", съобщиха патриотите.

Недоволството е срещу строежа на сметище в разложкото село Баня и намерението на управляващите в общ. Разлог, да извършат необратимо екологично престъпление като погубят едно прекрасно райско кътче с над 72 минерални извора с лечебни свойства.

От местната власт са твърдо решени да изградят сметището, въпреки недоволството на жителите. Това е причината протестът да е насочен към изпълнителната власт, с настояване да се вслуша в гласа на хората от Баня и региона и да потърси алтернативна площадка за строежа на депото за отпадъци.

Новоизграждащото се бунище ще събира сметта на четири общини - Якоруда, Белица, Банско и Разлог. За да бъде изградено, ще бъде изравнена със земята над 160 декара борова гора. Сечта вече е започнала, алармират от ПФ.

Участие в протеста ще вземат и граждански организации от Ямбол, Самоков и други населени места с подобен проблем. За да подкрепят жителите на Баня, пред Министерския съвет ще пристигнат и хора от Драглище, Добърско, Разлог, Банско, Гоце Делчев, Благоевград и др.