пакистанСъд в Пакистан остави в затвора за още 14 дни американски гражданин, обвинен за убийството на двама местни, предаде „Ройтерс". Той твърди, че е действал при самозащита, а арестът му предизвика дипломатически скандал между двете страни.

Реймънд Дейвис, служител на американското посолство, застреля двама пакистанци в Лахор на 27 януари, които, по думите му, опитали да го ограбят, докато колата му чакала на светофар. Освен това колата на посолството, която трябвало да го евакуира, блъсна друг човек, който също почина.

От Вашингтон са категорични, че Дейвис има дипломатически имунитет и арестът му нарушава международното право. Властите в Исламабад поставиха под въпрос статуса му, което още повече нажежи страстите.

Зам.-главният прокурор Абдул Самад заяви, че американецът е върнат в затвора „Кот Лакпат", а разследването срещу него ще продължи. От посолството на САЩ отказаха коментар. Самад посочи, че защитникът на Дейвис, Хасам Кадир, е поддържал тезата за дипломатическия имунитет и е поискал заседанията да протичат при закрити врати. Самият Кадир не коментира думите на обвинителя.

На Реймънд Дейвис е поставена строга охрана. Министърът на правосъдието на Пунджаб Рана Санаула коментира пред „Ройтерс", че са взети всички мерки за безопасността на арестанта.

Бяха организирани протести в подкрепа на убитите, където бяха изгорени американски флагове. Вдовицата на един от мъжете се самоуби в края на миналата седмица, след като заяви, че иска отмъщение и се страхува, че Дейвис ще бъде пуснат на свобода.

Пакистанските власти се страхуват, че ако американецът не получи осъдителна присъда, ще им бъде търсена сметка от собствения им народ заради поредна отстъпка от националния суверенитет. От друга страна, американски представители (членове на републиканската партия - б.р.) вече намекнаха, че ако Дейвис бъде хвърлен в затвора, това ще се отрази на финансовата помощ за страната.