Ние сме наистина на ръба, парите не стигат за никъде.

Това заяви пред медиите заместник-министърът на МВР Васил Маринов на излизане от сградата на Столична община, където бе изслушан от общинските съветници по въпроса за бежанците от Сирия.

Маринов обясни, че следващата седмица ще стане ясно колко пари ще ни бъдат отпуснати от Европейския съюз. Очаква се за България да бъдат отворени европейски фондове за бежанците и гранична охрана, в които общо има 11 милиона евро. Все още не е ясно каква част от тази сума ще бъде представена на страната ни, уточни Маринов. По негови думи тя ще бъде значителна.

Кабинетът настанява бежанци в София, без да ме пита, ядосана Фандъкова

Още...

По думите на Маринов по хипотетични разчети издръжката на бежанец възлиза на 1084 лева. От тези пари обаче 200 лева са предвидени за болнично лечение, което разбира се няма да бъде необходимо за всеки бежанец, уточни заместник-министърът.

В тази сума се съдържат и пари за здравни осигуровки, транспортиране в други настанителни центрове, храна и санитарни пакети.

Маринов съобщи, че 115 гранични полицаи са командировани по южната ни граница с Турция, което струва на държавата по 1 милион лева на месец. Всяко ведомство е опряло до последните си резерви, обяви Маринов.

По думите на Маринов едва 6 са регистрираните случаи от началото на година на дребни кражби, извършени от сирийци. Най-много престъпления у нас извършват нелегалните имигранти от Алжир, но държавата не приема чартърни полети, а ние нямам директна линия до там, по която да върнем алжирците.

„Ние сме в началото на едно маратонско бягане, предизвикателствата, които предстоя ще бъдат много повече", песимистично обобщи Маринов.

Към момента няма опасност да настаняваме сирийски бежанци в палаткови лагери, стана ясно още от думите на военния министър. Няма как в зимните месеци да мислим, че бежанците и хората, които идват в България, могат да бъдат настанявани в палаткови лагери, категоричен бе Ангел Найденов.


И ДАНС се задъхва от бежанската вълна

Още...

По-рано на извънредното заседание на Столичния общински съвет по казуса с емигрантите от Сирия Маринов обяви, че два нови центъра за настаняване на бежанци ще бъдат изградени в Момчилград и Харманли.

Според него властите ще направят всичко възможно да настаняват прииждащите бежанци в поделения близо до границата. По думите му обаче няма гаранция, че след като получат статус на бежанци, сирийците няма да дойдат в София и други големи градове.

Маринов съобщи, че сирийците в столицата са 3860, като 1800 от тях са мъже. Според заместник министъра сирийците не създават проблеми на територията на София, но въпреки това е засилено полицейското присъствие на местата, където има много емигранти.

Стана ясно, че доброволческа фондация е пожелала да изгради безвъзмездно молитвени храмове около настанителните центрове, за да се избегне струпването на бежанци пред джамията в центъра.

По-късно обаче пред медиите той уточни, че става въпрос за приспособяване на по една стая в център, в която бежанците да се молят, а не за строеж на отделни сгради.

Проблемът е тежък има обаче чуваемост от страна на Европа, заяви Маринов, като разясни, че парите от ЕС ще послужат за изхранването на голям брой сирийци.

Общинският съветник от ГЕРБ Таня Георгиева поиска Маринов да обещае, че няма да има повече настанителни центрове в София, според думите й - столичани не заслужават такова отношение. „Не е ли време оперативният щаб да стане кризисен", попита още тя.

Общинарят от ВМРО Ангел Джамбазки, пък се противопостави категорично на изграждането на религиозни храмове на територията на София.
Той пожела заместник министърът да даде отчет колко от нелегалните имигранти не са сирийци, а идват от Алжир и други страни, за да бъдат издържани от държавата и извършват безнаказано престъпления.