Американската телевизионна компания АВС реши да подложи на проверка службите за сигурност, като купи половин тон мощен експлозив и го остави в близост до Белия дом.

Експериментът се провежда в навечерието на петата годишнина от атентатите от 11 септември, които, както непрекъснато заявява президентът Буш, накараха Америка напълно да преразгледа подхода от заплахата от тероризма и повсеместно да засили мерките за сигурност.

Без да издава истинските си намерения и действайки под прикритие група служители на телевизионния канал спокойно купила от магазини за селскостопански продукти в щатите Северна Каролина и Вирджиния няколко торби амониев нитрат.
Никой от продавачите не им поискал никакви документи за самоличност, съобщава агенция "Новости".

Торбите безпрепятствено били откарани с камион в сграда близост до Белия дом и хълма Капитолия във Вашингтон.

В коментар на експеримента конгресменът републиканец Пит Кинг го нарече "тревожен звън, който е необходим на американския народ и Кангреса на САЩ".
Кинг е автор на разглеждания в момента от Конгреса законопроект, който предлага задължителна регистрация от федералното правителство всички сделки с амониев нитрат в страната.

Амониевият нитрат е силен експлозив, от който може да бъде направена мощна бомба. От взрив на подобно устройство в Оклахома сити през 1995 година загинаха 168 души, припомня агенцията.