Освободени са петима от задържаните при акцията на ДАНС в Пазарджик, съобщи БНР.

Циганският духовен водач в квартал „Изток" Ахмед Муса Ахмед все още е в ареста.

Пред сградата на полицията продължава струпването на роднини, които чакат информация. Тази сутрин в джамията „Абу Бекир" се проведе традиционната молитва. Обстановката в квартал "Изток" е спокойна.

По-късно стана ясно, че Окръжна прокуратура е повдигнала обвинение срещу Ахмед Муса Ахмед за участие в група, подстрекаваща към война и налагане на антидемократична идеология. Обвинения ще бъдат повдигнати и на още петима от задържаните при мащабната акция от ДАНС. Мярката „задържане под стража" на Ахмед е удължена на 72 часа, потвърди адвокатът му Елвира Панкова. По думите й, Ахмед не се е признал за виновен и е обяснил, че няма отношение към това, в което го обвиняват.

Припомняме, по време на вчерашна мащабна акция на ДАНС срещу проповядването на радикален ислям бяха първоначално задържани 24 души. Сред тях бе и осъденият за радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед. Той е с 4-годишна присъда за проповядване на радикален ислям, която се обжалва пред Пловдивския апелативен съд.

В хода на акцията бяха проведени претърсвания в над 30 частни домове, като и в джамията „Абу Бекир". Иззети са компютри, голямо количество литература и видеоматериали. Работата на прокуратурата и агентите на ДАНС беше подкрепена от жандармерията.