Балканите отново са в центъра на медийното внимание и както винаги, отзвукът не е никак положителен. Вчерашната европейска квалификация между Сърбия и Албания далеч премина границата на един обикновен футболен мач.

На ст. "Партизан" се разрази една малка война, която събуди призраци от близкото минало. Спомени за едни бурни времена, когато по тези географски ширини имаше непрестанни военни действия, а с живота си се простиха хиляди невинни граждани, пише topsport.bg.

Първата крачка към този грандиозен скандал бе направен от сръбска страна. Местната федерация забрани всякакъв достъп до "Юна" на албанските привърженици, което не бе прието никак радушно от "орлите". Това до голяма степен предопредели и следващите батални сцени в сръбската столица.

Последва грубо обругаване на албанския национален химн, подплатено със скандирания "Umri, Umri, Umri, Sqiptare!",  което нагнети напрежението до неизмерима степен.

Така логичното се случи в 41-ата минута, когато Албания отвърна на провокациите с постъпка, която жегна право в сърцето сръбските патриоти. Безпилотен самолет, развяващ знамето на "Велика Албания", направи няколко кръгчета около терена, което доведе до лудост съперниковите футболисти и навиячи. Стигна се до там, че Стефан Митрович успя да "свали" вражеския летящ флаг, с което бе даден старт и на масово меле... Безпрецедентни сцени, които шокираха цял свят! Балканското дерби бе прекратено, а санкциите от УЕФА се очакват да бъдат повече от сурови.

Часове по-късно се разбра, че отговорен за случката с безпилотния самолет е братът на албанския премиер Еди Рама. Секунди по-късно, въпросният господин е бил задържан от сръбските полицаи. Тази сутрин той беше пуснат от ареста и е напуснал Сърбия.

В случката бяха намесени дори и европейски дипломати, които според медиите в Сърбия, са спомогнали на албански хулигани да се сдобият с билети за ВИП ложата на стадион "Юна". Нещо, което е било строго забранено. Самите привърженици пък носели повече от провокативния транспарант "Армия за освобождение на Косово".

И докато се търсят албанските виновници за тази гаменска провокация, Сърбия има своя нов национален герой - Стефан Митрович. Именно бранителят на Фрайбург бе човекът, който не се поколеба да свали веещия се флаг, с което даде началото и на вече споменатия масов бой.

В съседно Косово пък приеха повече от радушно постъпката на своите албански братя, като в центъра на Прищина близо 30 0000 души празнуваха случилото се в Белград.

Изобщо, една "мила" балканска картинка, която за съжаление премина границите на един обикновен футболен мач. Международен скандал, който е недопустим в един модерен свят. Действия, които трябва да бъдат жестоко наказани.