Гей парадът е културна война, обявиха на пресконференция в БТА футболни привърженици и представители на националистически формации.

В пресконференцията участваха представители на БНС, Национална съпротива, Сдружението на българските футболни привърженици, както и представители на фенклубовете на „Левски", ЦСКА, „Славия" и „Локомотив" София.

Според тях София Прайд е натрапено събитие, което не е желано от българското общество. Недоволните граждани развиха нашироко конспиративна теория, свързана с болшевики и агенти на ФБР, която според тях обяснява публичните демонстрации на гей активисти.

Пламен Димитров от БНС обяви, че това е културен марксизъм и шествието в София ще е равносилно на победен парад след спечелена война срещу традиционните ценности на страната ни. „Нашето несъгласие е любов към своето и желание то да бъде съхранено", поясни той.

На въпрос на News.bg как едно мирно шествие се явява по-голяма обществена опасност от масовите сбивания между футболни агитки, представителите на футболни фен клубове заявиха: "На фона на съвременната престъпност това е нищо, ние съвсем не сме най-зле по този показател". Други допълниха, че футболът не е за хора от висока класа и с висше образование, така че размирните действия не може винаги да се предотвратяват.

Стана ясно, че дори да бъде отменен тазгодишния София Прайд националистите и футболните фенове пак ще проведат своето традиционно антигей шествие. Те вече са получили разрешение за него от Столична община и мероприятието ще бъде в събота.

Тъй като веднага след пресконференцията в БТА се очаква да започне другата - на хомосексуални активисти, полицейското присъствие около и в новинарската агенция бе крайно засилено и всеки, влизащ в сградата, бе щателно проверяван.