Обявено бедствено положение в община Русе, съобщиха от общинската администрация. От два дни в Русе вали сняг, като той продължава и в момента.

Кметът на града инж. Божидар Йотов е издал заповед за бедственото положение тази сутрин. Забранено е движението на транспротни средства с изключени на градския транспорт, линейките, полицейските коли и превозни средства на останалата администрация.

Като мотиви за крайната мярка се посочват продължаващия обилен снеговалеж, съпроводен със силен вятър, които не позволяват да се постигне оптимален ефект от машинното почистване на територията на общината.

Стремежът на снегопочистващите фирми в Русе е да се осигури достъп до основните социални и здравни заведения и зареждането на магазинната мрежа с хляб и със стоки от първа необходимост.

В снегопочистването са се включили и екипи от републиканската пътна мрежа.

Мярката е наложена от затварянето и ограничаването на движение по основните пътища към София, Варна и Силистра, което предизвика образуването на колони от моторни превозни средства, допълнително затрудняващи пътната обстановка, съобщава БНР.

Бедственото положение ще бъде отменено след разчистване на пътните артерии от снега.

В община Кубрат също е обявено бедствено положение, съобщиха от "Гражданска защита". В община Разград без ток е с. Просторно, в община Самуил - Голям Извор, в община Исперих - Китанчево, Тодорово, в община Лозница - Крояч, Манастирско, Синя вода, в община Кубрат - Бисерци, Мъдрево, Тертер, Задруга, Точилари и кв. Дряново.