Финансов хаос в МВР е заварил служебният ресорен министър Йордан Бакалов. На пресконференция във вътрешното ведомство той представи резултатите от първото си министерско разпореждане - финансов одит на завареното от бившия МВР шеф Цветлин Йовчев.

Оказва се, че към 25 август 2014 има неразплатени 17 850 000 задължения от страна на МВР. В приходната и разходната част на бюджета за 2014 г. не са взети предвид увеличението на заплатите на служителите на МВР с 10 % от 01.01.2014 г. на обща стойност 97 милиона с осигурителните вноски.

От предвидения бюджет няма и финансиране на част от планираните обществени поръчки на стойност над 36 милиона лева. Не са обосновани финансово и дължимите допълнителни задължения на служителите на ведомството като нощен труд и т.н., предвидени в новия Закон за МВР на стойност 17 милиона лева.

Няма да има проблем със заплатите на полицаите, увери въпреки това служебният министър. Той подчерта, че вече е провел разговор с министъра на финансите, според когото заплатите са обезпечени.

Оказва се обаче, че по времето на Цветлин Йовчев МВР е влезнало в явно нарушаване на собствения си закон. По проверка на Бакалов за охраната на Народното събрание по време на антиправителствените протести от 13 ноември 2013 г. до 4 август 2014 г. става ясно, че частната фирма „ВИП секюрити" ООД е предоставила безвъзмездно 69 парапета на МВР с цел опазване на НС. Друга фирма пък по същия начин е дарила пет броя пана.

Няма документи за плащане на тези съоръжения, а протоколът за демонтиране е направен много по-късно от самото демонтиране. Това са двете съществени нарушения, открити от служебното ръководство на МВР.

Припомняме, че по закон ведомството няма право да получава каквито и да е безвъзмездни дарения от частни фирми. Стана ясно, че в момента текат няколко допълнителни проверки по случая, като накрая вероятно ще има и санкционирани служители на ръководни постове.

За малкото си време на министерското кресло, Бакалов е успял да проведе и още една съществена проверка, а именно дали е имало преследване на протестиращи срещу правителството, включително със СРС-та.

Обобщената справка сочи, че в главните дирекции на МВР не са провеждани оперативно-издирвателни мероприятия и не са прилагани СРС-та срещу участници в протестите, категоричен е служебният вътрешен министър.