Съветът на ЕС се споразумя за допълнителен пакет от санкции срещу Русия, предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията се позовава на изявление от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Според официално комюнике, Европейският съюз може да преразгледа решението си за допълнителни санкции, в зависимост от ситуацията в Украйна. По тази причина санкциите ще влязат в сила през следващите дни, което ще даде възможност за оценка на изпълнението на плана за мир в Украйна представителите на ЕС.

По-рано беше съобщено, че членове на Европейския съюз са решили да отложат  влизането в сила приемането на допълнителен пакет от икономически санкции срещу Русия по време на продължаване на примирието в Украйна. Постоянните представители също повдигнаха въпроса за възможността за вдигане на санкциите, прилагани в случай на по-нататъшно прекратяване на огъня в размирните проруски сепаратистки региони.

Междувременно дипломатически източник от ЕС заяви пред Ройтерс, че под санкциите на ЕС ще попаднат руски държавни компании с оборот от над 1 трилион рубли.

Според източника в списъка влизат компании като "Газпром-нефт", „Транснефт" и „Роснефт".

Други медии информират, че към списъка със санкционираните руски и украински длъжностни лица могат да бъдат прибавени още 20 имена.