Оставка по-рано значеше избори през август или септември, когато хората са в отпуска.

Така министър-председателят в оставка Пламен Орешарски аргументира депозираната и приета вече оставка на кабинета на редовната и вероятно последна негова среща с граждански организации в Министерския съвет.

Обяснението му стана нужно, след като една от участничките в срещата му се скара, че с подаването на оставката си е направил най-лесното.

В отговор Орешарски обясни, че след евроизборите и променените отношения между БСП и ДПС, се стигнало до общото решение за вот на 5 октомври. Това отложило неговата оставка до 25 юли, за да има време държавният глава да връчи последователно проучвателни мандати на трите парламентарно представени партии без Атака.

Орешарски обеща, че на последното си заседание следващата седмица Министерският съвет няма да взима решения за разполагане с активи.

Той не пропусна да поговори и за енергетика, като изравни по важност проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и строежа на АЕЦ "Белене". Орешарски изрази надеждата си следващото правителство да продължи работата и по двата проекта, които били придвижени напред от кабинета в оставка.

Според него те ще се изпълняват с търговски заеми и няма да товарят данъкоплатеца.

Той се оправда за липсата на реализирани промени в сектор здравеопазване с това, че законопроектите по темата се бавят от противоречия в сектора, както и от липсата на съгласие.

Парите в НЗОК са независими и това е част от проблема, намекна премиерът в оставка. Според него основният проблем са финансовото управление и контролът.

Остава въпросът защо когато Касата влезе в дефицит, иска пари от държавата, сподели той, като изтъкна, че няма държава, която да има 100% събираемост на здравните осигуровки.