Вчерашното отстраняване на съдия Мирослава Тодорова беляза началото на петъчния парламентарен контрол. Опозицията „атакува" вътрешния министър Цветан Цветанов, който отговори на всички критики от парламентарната трибуна.

Не мога да разбера какво се дискутира и обсъжда днес тук, заяви той.

Цветанов посочи, че собственикът на хотел „Родина", заловен със солидно количество кокаин, през годините е бил толериран от политическата класа.

Министърът предположи още, че кокаинът може би е бил и за разрешаване на финансови проблеми на някои партии. Няма политическа намеса и лично моя намеса спрямо ВСС, категоричен бе Цветан Цветанов. По думите му Мирослава Тодорова не е работила ефективно. Министърът получил редица писма от жертвите на престъпления, чиито дела Тодорова забавила.

Уважаеми дами и господа, къде бяхте в последните 20 години, попита той. Цветанов се обърна към Иван Костов, заявявайки му че той има пръст в кадровите политически назначения в съдебната система. Защо не дадохте отчет на българските граждани за това, което се случи по време на вашето управления, каза Цветан Цветанов.

Имам гражданска позиция, която ще защитавам като министър и след това като гражданин, подчерта вътрешният министър. Той отрече да има влияние върху ВСС, защото политическите назначения там са назначени от предходното правителство. Нека един път да се почувствате на страната на жертвите, призова силовият министър. Жална й майка на тази държава, ако продължава по този начин, изтъкна той.

Според силовия министър Иван Костов 20 години е оказвал натиск върху съдебната система. Трябва да има ефективност в борбата срещу тежката организирана престъпност, която е проникнала във всички политически партии и е закриляна в последните 20 години, заяви вътрешният министър. Цветанов се обяви за ефективни присъди. Защо никой не попита за жертвите на престъпността, попита той. Искам да защитавам жертвите на престъпността, а не тези които защитават престъпността, изтъкна вицепремиерът.

Зная, че много ме мразите, обърна се Цветанов към опозицията. Министърът на вътрешните работи заяви, че за него е по-важно да си тръгне от властта с чиста съвест за изпълнен дълг. Ако бяхте добри управленци, сега нямаше да стоя пред вас, щях да работя това, което си работех и да бъда един обикновен човек, посочи още вицепремиерът. Искам да съм от тези, които ще променя статуквото, заяви още той.

Аз съм министър не за да се возя в автомобил, да си седя в кабинета, да пия кафе и да се забавлявам, а за да променим нашата мила родина България, изтъкна вътрешният министър.

Цветанов атакува Иван Костов и че закрилял Октопода. Тъмносиният лидер заяви, че вече никой не вярва на подобни "блещения". Не сте убедителен г-н Цветанов, аз очаквах поне едно СРС да прочетете от трибуната, отговори Иван Костов. Никой не ви мрази физически, вие сте човекът носител на омразата, допълни той.

По-рано лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че вчера за пореден път ВСС е изпълнил политическа поръчка и е компрометирал отново себе си като съдебна власт.

Според него с уволнението на съдия Тодорова ВСС е проявил двоен стандарт. Уволнява един съдия за забавени мотиви за дела, прави забележка на друг с 43 сходни нарушения, коментира той. Припомняме, семейната приятелка на Цветанов и шефка на СГС Владимира Янева има 44 забавени дела, като заради това беше смъмрена от ВСС.

Месеци наред вътрешният министър Цветан Цветанов води публична война с уволнената съдийка, припомни тъмносиният лидер.

Под форма на загриженост за съдебната система министърът се разправя с неудобните на властта магистрати и поставя на ключови места свои приятели и послушници, изтъкна Иван Костов. Той поясни, че Синята коалиция не пледира невинност на съдия Мирослава Тодорова. Премиерът Бойко Борисов набеди обезличения ВСС в провокация, коментира още Костов. Ние считаме, че сме изправени пред най-груба провокация, провокаторите са самият премиер и дясната му ръка г-н Цветанов, смята Иван Костов.

Техните цели, според лидера на ДСБ, са да прехвърлят своята отговорност за жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си силно компрометиран ВСС. Другата им цел е да внушат страх от бъдещи репресии сред съдиите, за да гласуват за спуснатите от властта кандидати и да изберат нов послушен ВСС. Синята коалиция предупреждава, че провокациите на управляващите спрямо независимата съдебна власт ще доразрушат българската съдебна система и ще се отрази негативно на образа на нашата страна, категоричен бе той.

Смущаващо е, когато след нарушения едни магистрати получават скромни наказания и щедри кариерни поощрения, а други биват отстранявани, коментира червеният Янаки Стоилов. Проблемът е законът да действа не само, когато някой има полза от него, подчерта той. Според него демокрацията в България не само е в застой, но е и в регрес.

От ДПС също не останаха безразлични към случващото се в съдебните среди. Според Лютви Местан има съмнения, че отстраняването на съдия Тодорова е подсказано на ВСС. Много е важно да имаме критериите, по които да преценим дали актът на ВСС е изява на свободната воля на членовете на ВСС или е изпълнение на политическа поръчка наистина и чия, коментира депутатът.

От името на ДПС настояваме за нещо много просто, настояваме българската общественост, не само НС, цялата българска общественост да получи информация, поименен списък на всички съдии и срещу името на всеки съдия да стои информация за брой просрочени дела и срок на просрочност, настоя Местан. Така ще се прецени дали уволнената Мирослава Тодорова е най-съгрешилият български съдия, допълни той.

От ДПС искат да стане ясно има ли и други съдии с повече просрочени дела сред които и такива, които през последните години да са заели ръководни позиции в съдебната власт. Едва когато българското общество и ние като народни представители получим тази информация, можем да преценим дали вчерашното решение на ВСС е принципно или е избирателно и проява на двоен стандарт, каза Лютви Местан.

Няма нищо по-опасно дори от предположението, от съмнението, че някой може да има идеята да подчини съдебната власт на собствената си воля, каза още депутатът от ДПС. Няма нищо по-опасно от организиран протест на съдии, които излизат на улицата, защото смятат, че зад акта на уволнение на техен колега стои политически интерес, изтъкна Лютви Местан.

Има създадено сериозно напрежение между изпълнителна и съдебна власт. Това заяви в кулоарите на НС социалистът Михаил Миков. Винаги е достатъчна и една искра, за да се случи безпрецедентният протест на съдиите, допълни той. Според него случаят със съдия Мирослава Тодорова е отключил едно дълго таено напрежение в магистратските среди. Не мога да разбера и поредното изявление на министър-председателя, който качи етикета саботаж върху решението на Висшия съдебен съвет, коментира още социалистът.

Един такъв подход е вреден за отношенията между изпълнителна и съдебна власт, допълни Михаил Миков. Попитан дали подкрепя предложението на ДПС да се обяви списък на всички съдии, които имат забавени дела, депутатът отговори: Нямам нищо против за повече прозрачност и всички мерки, които дават повече прозрачност в съдебната власт.