Само няколко часа преди ГЕРБ да обяви официално кандидата си за президент, МБМД обяви резултатите от проучване, което дава категорична преднина за Росен Плевнелиев като предпочитан кандидат за президент.

Ако президентските изборите се проведат сега, Плевнелиев би събрал 32.7% от гласувалите, Меглена Кунева - 15.7 на сто, Ивайло Калфин от БСП - 12.3%, предаде БТА.

Ако на втори тур се явят Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, за Плевнелиев биха гласували 41.3 на сто, а за Калфин - 14.2 на сто.

При вариант Меглена Кунева - Росен Плевнелиев на втори тур, за Кунева биха гласували 22%, а за Плевнелиев - 33.6%.

Според изследването, ако вотът беше днес, за Румен Христов от СДС биха гласували 1.9%, за кандидата на "Атака" Волен Сидеров - 2%. Алексей Петров получава 1.5% от гласовете на избирателите.

49.6% от анкетираните са отговорили положително на въпрос дали смятат да гласуват на предстоящите избори.

17.6% се колебаят за кого точно да гласуват, 12.7% не знаят дали ще гласуват, а 20.1% категорично няма да гласуват.

Повече от една трета от избирателите - 37.3% смятат, че е по-добре бъдещият президент да е от друга, а не от управляващата партия.

31,2% обаче са на мнение, че президентът трябва да е от ГЕРБ, а без отговор са 31.5%.

Проучването е проведено в София и областните градове в периода 29 август - 1 септември 2011 г.

Точно в 15.00 часа премиерът Бойко Борисов и шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов ще оповестят с коя кандидатпрезидентска двойка ще се явят на вота на 23 октомври. Смята се, че изборът на управляващата партия за президентска кандидатура е именно Росен Плевнелиев, а министърът на правосъдието Маргарита Попова ще бъде посочена за кандидат за вицепрезидент. За Плевнелиев дори вече се появиха информации, че е заснел предизборния си клип.