ТТИП е заплаха за страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), както и за други икономически партньорства по света. Това заявява Лола Санчес, депутат в Европейския парламент от Испания, цитирана от руски медии.

Споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС, чието официално наименование е Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), в момента е на преговорен етап. ТТИП се стреми да облекчи правилата за търговия между двата региона.

Според Санчес споразумението ще попречи на други икономически партньорства по света и едва ли е било логична стъпка, тъй като търговията между САЩ и ЕС възлиза на 50% от световната търговия.

По думите й, ТТИП ще доведе до вълна от приватизация, което можело да бъде използвано за източване на пари от публични услуги, които трябва да бъдат приватизирани.

САЩ също така водят преговори за споразумение за Транстихоокенско партньорство, като разговарят с редица страни в Азиатско-тихоокенския регион, включително Канада, Япония, Австралия, Мексико, Перу и Сингапур.

Според Санчес споразумението за Транстихоокеанско партньорство, също както и ТТИП, цели да създаде пречки за БРИКС.

Активисти в цяла Европа са планирали в събота да протестират срещу ТТИП. Защитниците на споразумението изтъкват, че то може да бъде от полза за икономическия растеж и в двата региона, докато опонентите му твърдят, че то ще направи по-трудно за Европа да регулира пазарите.