Възможно е Стара Загора да остане без градски транспорт.

Рискът основната превозваческа фирма в града- Автобусни превози - Стара Загора, да преустанови изпълнението на задълженията си е напълно възможен от сутринта на 23 май 2012 г., съобщи управителят на дружеството Ангел Делчев. Спирането е напълно реално и е следствие от предупредително писмо от ръководството на общината заради неизпълнени задължения, съобщи икономическият портал на Стара Загора.

Автобусни превози - Стара Загора има 10-годишен договор с Община Стара Загора от 2009 г.

След проверка, направена от общината, през февруари 2012 г. е установено, че Автобусни превози не изпълнява заложени в договора курсове по градски и общински линии. Затова налага санкции и глоби в общ размер от 89,6 хил. лева.

Изпратено до ръководството на Автобусни превози писмо го информира, че ако до 23-и май сумата не бъде платена, договорът с фирмата се прекратява.

Ние няма да платим тази сума, защото според нас не я дължим, обясни на пресконференция управителят на дружеството Ангел Делчев.

По думите му санкцията е за две градски линии - от Автогара - Стара Загора до сградата на НАП и от Тракийски университет до базата на фирма Фермер 2000, а също и за спрени междуградски курсове, сред които има такива до Гурково и Казанлък.
Тези линии и курсове са нерентабилни, транспортната схема на града е нещо променливо и промяна е направена също през 2009 г., след подписване на договора с общината.

Превозваческата фирма има писмо, подписано от тогавашния зам.-кмет Белчо Белчев, при управлението на кмета Светлин Танчев. С него се дава съгласие Автобусни превози да не обслужва конкретно посочени линии и междуградски курсове. Фирмата приема това като официално основание да не ги изпълнява.

През февруари 2012 г. обаче административното ръководство на Община Стара Загора оспорва, след направената проверка, указанието за необслужване на договорените маршрути и поиска възобновяването им.

Ние не изпълнихме това искане. Обяснихме нашите аргументи с писмо до общината и чакаме днес или утре промяна на тяхната позиция. Ако такава няма, дружеството ще спази нареждането и автобусите ни наистина няма да излязат на 23 май, уточни Ангел Делчев.

Според адвоката Александър Желязков проблемът е напълно измислен и вероятно кметът Живко Тодоров е подведен. Войната с основния превозвач на пътници в Стара Загора е безсмислена, заяви юристът, който е и общински съветник. Според него заради конфликта и ако се стигне до спиране на превоза, ще страдат гражданите, общината ще загуби доверие, а фирмата - много пари. Вероятно има трета страна, която може да спечели, обобщи Желязков.