На мен би ми се искало да има оздравителен план за КТБ. Това каза финансовият министър Румен Порожанов пред НоваТВ. Той потвърди, че удължаването на срока на надзора на банката е причина ЕК да започне наказателна процедура срещу България. Ако се избере варианта банката да бъде оздравена обаче, то Европейската комисия не би допуснала да има ограничение в размера на теглените суми.

Според Порожанов Виенският фонд има интерес към оздравявването на банката, но конкретен план ще бъде изготвен след окончателната оценка на квесторите. Оценката пък ще бъде готова в началото на месец октомври, добави той.

По думите на Порожанов, ако бъде задействан оздравителен план, то той ще се финансира от акционерите на банката, които имат интерес към нейното стабилизиране. Евентуална ликвидна подкрепа за КТБ от страна на държавата, ще бъде частична, но в какъв размер ще стане ясно отново след заключението на одиторите. 

Според Порожанов възможен вариант за ликвидна подкрепа е банката да вземе кредит срещу оздравителен план, както беше направено, когато ПИБ изпадна в криза преди години. Не е абсурд и фалирането на банката, проблемът е че гаранционния фонд ще остане на дефицит след изплащането на вложенията, обясни министърът. Недостигът може да се компенсира чрез емисия, гарантирана от държавата, която ще бъде основно пласирана на вътрешния пазар.

По отношение на проекта за актуализация на бюджета министър Порожанов поясни, че корекцията се прави, за да се осигури нормалното функциониране на ведомствата както и да бъдат гарантирани социалните плащания.

На въпрос относно представянето на Ваньо Танов като шеф на Агенция "Митници", финансовият министър заяви, че Танов е успял да стабилизира контролните функции на ведомството. Само за първите 4 седмици той свали недостигът от 140 млн.лв. на 60-70 млн.лв, посочи Порожанов и допълни, че е водил разговори за заемане на поста и с други хора, но никой не е пожелал да оглави митниците.

Служебният министър на финансите изясни, че с него не са водени разговори да остане на чело на ведомството и при следващ редовен кабинет.