ДПС не са били поканени да подпишат споразумението за отказ на партиите от използване на тролове в интернет. Това обяви в кулоарите на парламента пиарката на партията Велислава Кръстева.

Припомняме, по-рано днес пет партии подписаха съглашение, че няма да прибягват до услугите на така наречените тролове в онлайн пространството, за да клеветят политически опоненти. ДПС обаче не бе сред тези политически формации.

"За мен остава неясно как тролещите ще се борят с троловете си", обяви Кръстева, като от името на ДПС не показа оптимизъм, че декларацията ще даде резултати.

Пиарката заяви, че й е странно да разбере, че ДПС са коментирани като отсъствали. Тя го разбира по един начин - че „подобен евтин трик се използва от реформаторите, след като вече са изчерпали всякакви ресурси за атака срещу ДПС".

"Адмирираме мерки против подобни явления, именно ДПС беше обект на масирани атаки от страна на десните националистически тролове", коментира Кръстева.

По думите й третата по сила партия не е поканена официално нито в предхождащата форма на дискусии, нито в подписването. Бихме откликнали на такава инициатива, ако я имаше, отсече Кръстева, като поиска да узнае от кой член на ДПС реформаторът Антони Тренчев твърди, че е получил отказ.

"На нас не ни е известно да сме канени. В документацията няма подобни покани", категорична е пиарката.

По-късно реформаторите категорично опровергаха твърденията, че ДПС не били поканени.

Покана, включително устно до народния представител Хамид Хамид, както и писмено до групата на ДПС, е изпратена на 8 май в 12:01 ч. преди кръглата маса, провела се на 12 май, както това беше направено и за останалите политически сили в парламента.

Хамид обаче отговорил, че ДПС не проявяват интерес и няма да участват.


На кръглата маса представител на ДПС действително нямаше, а днес подписаха споразумението именно политическите сили, които на кръглата маса изразиха подкрепа, уточняват от РБ.