Русия иска в оптимален срок да бъдат издадени всички разрешителни, необходими за реализирането на "Южен поток".

Това е заявил в телефонен разговор с българския си колега Теменужка Петкова министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак.

Москва е готова да обсъди и изграждането на газов хъб на територията на България, но за това Европейската комисия трябва да изготви официално предложение.

Продължаваме работата по "Южен поток", обяви Борисов в Брюксел
Още...

Министър Новак е казал, че до момента Русия не е получила официално предложение от Европейската комисия за обсъждане на газов хъб на територията на България, но ако го получи, е готова да го разгледа.

От своя страна Теменужка Петкова е заявила, че в момента част от необходимите разрешителни за газопровода са готови, а на други им предстои преминаване през някои административни процедури. Енергийният ни министър е подчертала, че България може да участва в проекта, но само ако той се реализира по европейските закони и правила.

Двамата министри са се съгласили, че задълбочаването на диалога по тези въпроси е от ключово значение за изясняване на всички аспекти по проекта и реализацията му в интерес както на Русия, така и на Европейския съюз.

Припомняме, на 1 декември президентът на Русия Владимир Путин заяви, че заради нежеланието на България "Южен поток" няма да бъде реализиран, а газът ще акостира на турското крайбрежие и ще бъде доставен до границата със Гърция.

От своя страна българското правителство предприе маневри в посока на реализирането на проекта, като премиерът Бойко Борисов заяви вчера в Брюксел, че е получил одобрението от ЕК да се размразят преговорите с Москва и да бъдат издадени всички необходими разрешителни. Ако след това Газпром не пожелае да строи тръбата, поне да не е по наша вина, аргументира се министър-председателят.

Дали след разговора между Теменужа Николова и Александър Новак означава рестартиране на проекта и неговото преминаване през България се очаква да разберем скоро.