„Често ме упрекват, че се държа твърде остро към ГЕРБ. Искам да кажа, че в едно нещо съм съгласен с ГЕРБ и г-н Борисов и това е с техния лозунг за изборите: България няма време за губене...повече с ГЕРБ", заяви лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев на брифинг в Хасково.

По думите му тези избори са голям титаничен сблъсък на две виждания за Европа.

Виждането на ЕНП, които управляват 10 години ЕС и докараха Европа до такова състояние, че все повече гражданите на ЕС се разочароват, чувстват го отдалечен, нерешаващ техните проблеми.

Според него едно от нещата, които звучат най-остро и справедливо от хората е, че ЕС е налял 1,6 трилиона евро, за да спаси банките по време на финансовата криза, но не помага и не спасява хората.

Алтернативата, по думите му, на политиката на ЕНП, които до сега доминираха в Европарламента, ЕК и Европейския съвет, са европейските социалисти.

Станишев е категоричен, че двете алтернативи са политиката на Борисов и Дянков, която за 4 години са съсипали България, и политиката на възстановяване на икономиката, нормализация на държавата, институциите, отношенията и социалното размразяване, която се олицетворява от БСП.

Според соцлидера не можем да си позволим още 4 години да се повтаря това, което е било по време на тяхното управление. „Нямаме този лукс, нито пари, защото фискалният резерв, който оставихме, беше изяден и затова България трябва да върви напред", заяви за пореден път той.