Бивши политически затворници се събраха на мирен протест пред правосъдното министерство.

Четирима души от Гражданска платформа за памет и съвест внесоха във ведомството петиция до Европейския парламент за дискриминацията спрямо бившите политически затворници на комунистическия режим, които според българския закон не могат да бъдат членове на Комисията по досиетата, въпреки, че се реабилитират.

Според тях това е арогантно нарушение на резолюцията на ЕП за европейската памет и тоталитаризма. България е нарушила и пражката декларация, приета от парламента през 2008 година.

Протестиращите са категорични, че изборът на нови членове на Комисията по досиетата преди премахване на дискриминационните параграфи от закона ще направи избраната комисия нелегитимна пред демократична Европа.

Васил Къдринов изтъкна, че същевременно вътрешният министър Цветан Цветанов се готви да номинира за втори мандат за председател на комисията бившия капитан от Народната милиция Евтим Костадинов.

Европейската платформа за памет и съвест е отказала членство на Комисията по досиетата, посочвайки, че етичният й кодекс не позволява членуването на организации, в които участват бивши служители на репресивните структури и платени политически функционери на тоталитарния режим.

По този повод председателят на платформата е изпратил и писмо до вицепремиера Цветан Цветанов, съобщи Къдринов.

Той добави, че народната милиция е била репресивна структура на режима и политическите затворници добре помнят това.

Изглежда в България паметта е къса и вицепремиерът Цветан Цветанов е забравил каква беше народната милиция и как служеше на БКП и комунистическия режим, посочи още Къдринов.

За да припомнят това, бившите политически затворници се събират на 15 март на нов протест - този път пред Комисията по досиетата, като основното им искане е Евтим Костадинов да не бъде избиран за втори мандат.

Васил Къдринов не смята, че изборът за председателския пост е предопределен.

Ние сме граждани и като такива имаме право да протестираме, заяви той и добави, че Цветанов би могъл да направи по-добър избор.

Припомняме, по време на представянето на отчета за 5-годишния мандат на комисията по досиетата министър Цветанов изрази своето задоволство от дейността на Костадинов, заявявайки, че той може да разчита на пълната подкрепа на ГЕРБ.

Къдринов призова вътрешния министър, като представител на партията за Европейско разрие на България, да следи европейските тенденции и стандартите за съвест и памет.

Според протестиращите следващите дни ще покажат дали в българския парламент има хора с европейска съвест и дали парламентът без срам ще избере полковник Евтим Костадинов за председател на Комисията по досиетата, лишавайки хилядите жертви на режима от правото изобщо да бъдат номинирани.