Сензационно предложение е направил президентът на Русия Дмитрий Медведев на провелата се през изминалата седмица среща на върха на НАТО, пише руското издание Нюз.Ру.

Медведев е предложил на Алианса да създават съвместно система за противоракетна отбрана. Предложението му включва създаване на такава система, при която Русия е готова да прикрие Европа от възможни ракетни удари в замяна на аналогичен ангажимент от Запада.

Според експертите на срещата е станало очевидно, че в отношенията между страните е настъпил прелом, след което идеята за влизане на Русия в Алианса изглежда напълно реална.

Тъй като срещата се е провела при закрити врати подробностите от предложението на Медведев не са известни, но той е говори за секторална система на ПРО.

Според руски медии същността на концепцията се състои в създаването на единен периметър на противоракетна безопасност с елементи на ПРО и ПВО, обърнати навън.

Според информация на руски дипломатически източник съгласно тази концепция Москва се задължава да отбива ракети, които могат да бъдат пуснати в посока към Европа през територията на Русия или през сектор, за защитата на който тя носи отговорност. По аналогичен начин НАТО трябва да защитава Русия.

При тази система подконтролните сектори могат да се пресичат и да излизат извън рамките на държавните граници.

На този етап нито Русия, нито НАТО са готови да допускат на своя територия елементи от чужди ПРО и ПВО.

Що се отнася за европейската противоракетна отбрана Медведев посочи, че самите европейци още не са наясно как трябва да изглежда ЕвроПРО. Той каза, че участието на Русия може да бъде партньорско.

Той предположи, че контурите на това ще бъдат определени към март 2011 година.