Образувани са общо 5 досъдебни производства след проверката на прокуратурата в НЕК, ДКЕВР и трите енергийни дружества.

Това обяви заместник главният прокурор Борислав Сарафов, като подчерта, че прокуратурата е навлязла дълбоко във водите по темите енергетиката.

Припомняме, в края на февруари прокуратурата започна проверка на дейността на ДКЕВР, НЕК и на трите ЕРП-та в страната заради високите сметки на потребителите, които бяха мотив за протестите на хиляди граждани в цялата страна.

Екипите приключиха проверката си на 22 март, след което се „отчетоха" на главния прокурор.
За да „докладват" резултатите, Цацаров извика двама от своите заместниците - Камен Михов и Борислав Сарафов, както и двама от зам.-градските прокурори - Роман Василев и Божидар Джамбазов.

Първото дело е срещу длъжностни лица от ДКЕВР за това, че през септември 2012г. са издали решение за определяне на временна цена на електропреносната мрежа.
Решението е издадено при пълна липса на мотиви, като обвинението срещу въпросните служители е, че не са изпълнили служебните си задължения съгласно закона за енергетиката с цел да набавят облаги за себе си.

Второто дело е срещу служители на МИЕТ за непотърсен дивидент от ЧЕЗ, която е кумулирала печалба от 593 милиона лева.
„Считаме, че лица от министерството на икономиката в периода 2011-2012г. не са положили достатъчно грижи да представляват страната като акционер в ЧЕЗ елразпределение и ЧЕЗ България", поясни още Сарафов.
Той добави, че страната ни е регистрирала сериозни загуби, представляващи 33% от тези 593 млн. лева печалба.

Третото дело е срещу служители на НЕК за това, че в периода 2002-2012г. са сключили споразумения за изкупуване на ел. енергия от Марица изток 1 и Марица изток 3, от което са последвали значителни щети за НЕК.

Притеснително за прокуратурата покрай „Мариците" е, че сроковете на договорите са за 15 години и започват да текат от влизане на централата в експлоатацията, т.е. за Марица Изток 1 - от 2011 година, а за Марица Изток 3 - от 2009 година.
В момента НЕК изкупува ел.енергията на цени, които са драстично по-високи от средните цени за пазара, уточниха още от държавното обвинение.

Четвъртото дело е въз основа на материали, предоставени от ДАНС, като производството е срещу Михаил Андонов, който според прокуратурата не е положил достатъчно грижи да изпълнява задълженията си и е нанесъл щета за НЕК в размер на 189 хиляди лява.
Освен това, Михаил Андонов като шеф на НЕК за периода 15 септември 2011г. - 5 юни 2012г. е сключил съзнателно неизгодни сделки, довели до значителни щети за компанията.

Последното дело е по доклад на АДФИ за проверени 400 договора в ЧЕЗ, при които са открити множество нарушения на нормативната и поднормативната база и нарушения на обявените от ЧЕЗ обществени поръчки. Това дело се води все още срещу неизвестен извършител, но Сарафов се закани, че в момента, в който се съберат необходимите доказателства, името му ще бъде оповестено.

При проверката на ЧЕЗ сериозно внимание е обърнато на начина, по който се формира цената на ел.енергията за крайните потребители. Основно внимание е поставено и върху разходите на дружеството.
Установено е, че ЧЕЗ са сключили редица договори за услуги, избор на доставчици и други, които са нарушили лицензията. По-голямата част от тези договори са сключени с чешкото дружество ЧЕЗ.
Засечени са и опити от страна на ЧЕЗ България за „заобикаляне на закона" при редица обществени поръчки.

„Чисти" при проверката на прокурорите са се оказали ЕВН и Енерго -про.

Прокуратурата не бяга от своята отговорност и тези пет досъдебни производства го доказват - коментира от своя страна и гл. прокурор Цацаров. Той изтъкна, че много от констатираните проблеми не са от компетентността на държавното обвинение и за това докладът е връчен на служебния премиер Марин Райков.

Докладът визира проблеми, които са трупани и не решавани за период от 10-15 години, а крайният резултат се отразява в сметката на битовите клиенти, подчерта Цацаров и добави:
„Не малка част от проблемите не са на територията на прокуратурата. Решаваща в този момент е ролята на ДКЕВР, но на моменти по-скоро решаващо е било бездействието на тази комисия."
Главният прокурор побърза да обясни, че тази проверка не е удар върху чуждестранните инвестиции в България, а доказателство за това е, че се проверява цялата верига.
Прокурорската проверка на ДКЕВР е констатирани редица пропуски в дейността на комисията, както и закононарушения на предписания на Закона за енергетиката и режима на регулация на енергийния сектор.
Това обяви от своя страна зам.-главният прокурор Камен Михов при представяне на резултатите от проверките на електроразпределителните дружества.

В ДКЕВР в продължение на годините е занижен контролът върху работата на ЕРП-тата. Липсва адекватно поведение на комисията, заяви Михов и добави, че според проверяващите на този етап ДКЕВР е неефективен регулаторен орган.

Едно от засечените нарушения в, че не се съставят актове за административни нарушения при констатиране на такива относно принципа на ежемесечното отчитане.
Липса и адекватен контрол върху инвестиционните разходи на трите дружества.

ДКЕВР е одобрявала по-високи от реално направените от ЕРП-тата разходи, освен това има и занижен контрол върху качеството на доставяната енергия, подчерта още Михов.
Той добави и че въпреки предложенията на прокурорите, ДКЕВР все още не е съставила нито един акт за административно нарушение.

Проверката е установила, че в трите ЕРП-та има стотици жалби за нарушаване на този принцип, но едва малка част от тях са одобрени.
Макар вече да е приключила проверката, от прокуратурата заявиха готовност отново да реагират, ако бъдат сезирани.