Камбанен звън и военен хор белязаха днешния тържествен момент на освещаване на знамената-светини. Знеполският епископ Йоан по традиция отслужи тържествения водосвет, а засилена полицейска охрана се грижеше за реда и сигурността на малцината политически лица, дошли да уважат традиционния йордановски водосвет.

В ритуала участваха бойните знамена и бойните знамена-светини: знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, знаме на 30-ти Шейновски полк, знаме на 1-ви Конен полк, знаме на 1-ви Софийски полк, знаме на 6-ти Търновски полк, знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, знаме на 23-ти Шипченски пехотен полк и знаме на 24-ти Черноморски пехотен полк.

Военният министър Аню Ангелов и неговите двама заместници уважиха събитието, на церемонията присъстваше и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е и именничка днес. Парламентарният шеф Цецка Цачева също дойде на церемонията, на която присъстваха и ветерани.

Ангел Найденов бе единственият представител на опозицията, дошъл на събитието.

Президентът, военният министър и председателят на парламента поднесоха венци пред паметника на Незнайния войн. След парада на военните ни сили държавният глава се ръкува с генералите и ветераните. След това Росен Плевнелиев отиде да запали свещ в храм-паметника „Свети Александър Невски", както и да поздрави българите, дошли също да запалят свещ по случай днешния Йордановден.

„Здраво напред". Това пожела държавният глава Росен Плевнелиев на всички българи през новата година, след като излезе от храма. Да е честито на всички именници, пожела още той като не пропусна да честити и утрешния Ивановден. Като върховен главнокомандващ, Плевнелиев не забрави да отправи своите пожелания и към военните. „На българската армия да й върви по вода, тя прави светла реформа, стоим плътно зад нея", подчерта президентът.

На всички българи той пожела една хубава, щастлива и по-добра нова година, в която всички да сме горди от действията си.
„Аз стартирам тази година мотивиран, имаме сериозни планове, приоритети и ни чака, бих казал, една тежка, от гледна точка на идващите избори, година.

Държавният глава не спести в коментара си и темата за кризата. Двигателите на икономиката според Плевнелиев са 3 - потребление, експорт и инвестиции. За да привлечем повече инвестиции според него трябва да започнем с имиджа на България, а в по-добрия имидж на страната ни той вижда по-добрата система на правораздаването и добрата бизнес среда.

Според българския президент трябва да си поставим смислени неща, които да изпълним през настоящата 2013 година. „Едното от тях е електронното правителство", категоричен е държавният глава и припомни, че вече 15 години само говорим за електронното управление. „Той е ултимативното средство за борба с корупция", подчерта Росен Плевнелиев.

По отношение на системата на правораздаването, той бе категоричен: „През 2013 не реформи, а резултати". „Амбициозни сме и можем повече", уверен е президентът Плевнелиев.

Той твърдо застана зад подписания от него указ на новия главен прокурор Сотир Цацаров. Плевнелиев подчерта, че Цацаров е избран според правилата за избор на главен прокурор, с които той лично се е запознал. Според президента Цацаров се ползва с широка обществена подкрепа и подкрепа в съдийските среди.

Държавният глава обаче е притеснен от безработицата и подчерта, че са необходими смислени програми за малките и средни предприятия.
По казуса с новогодишното му обръщение Плевнелиев посочи, че застава зад изявлението си и изтъкна, че първата му президентска реч за новата година е била хубав и съдържателна. Освен това хиляди хора му пратили писма и SMS-и да го поздравят за речта му.

Избраните снимки, с които бе илюстрирана речта му, не са избирани от него. Плевнелиев поясни, че той само написал речта си и не гледал излъчения видеомонтаж. Държавният глава посочи, че е притеснен, че случката е определена като „гаф на Плевнелиев".

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. Оттогава до падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.
След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в съответната епархия, след прочитане на молитвата „За успех на народа", ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.