Бившият гръцки министър на отбраната Акис Цохадзопулос беше признат за виновен в пране на пари, съобщава БиБиСи.

Цохадзопулос, който вече беше осъден по отделен случай, ще получи присъдата във вторник.  Той служи като министър в няколко правителства на гръцките социалисти през последните 30 години.

Прокурори в Атина заявиха, че бившият министър е прал пари и е получил милиони евро подкуп във връзка с подписани военни договори докато е бил военен министър на Гърция от 1996 до 2001 година.

Договорите са свързани със закупуването на германски подводници и руски противоракетни системи за гръцките ВМС.

Общо 16 от 18-те обвинени, включително бившият военен министър, неговата жена Вики Цамати, бившата му жена Гудрун Цохадзопулос и дъщеря му Арети Цохадзопулос, са осъдени за измама.

Съдът обяви, че те са сътрудничили на военния министър да пере парите чрез закупуване на имоти и вкарването им в офшорни компании.

През април бившият военен министър беше осъден на 8 години затвор по отделен случай за предаване на данъчна декларация с фалшива информация, за да прикрие богатството си. При този случай той беше осъден и да плати глоба от 520 хиляди евро.

Присъдата срещу Цохадзопулос е последната от изобличената серия от корупционни схеми, в които са замесени обществени фигури.

През февруари бившият кмет на Солун Василис Папагеоргопулос беше осъден за незаконно присвояване.