Около 10 000 души са убити от правителствените войски от началото на въоръжения конфликт в Либия. Около 30 хиляди души са били ранени, 20 хиляди - изчезнали безследно, съобщиха от преходния национален съвет на Либия.

От Съвета са категорични, че световното общество е длъжно да активизира мерките за защита на гражданското население: „Настояваме целият свят да подкрепи резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН. "

От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.