Външният ни минстър Николай Младенов е в Бенгази, където се срещна с председателя на Националния преходен съвет Махмуд Джибрил.

Ако не се беше случила мирната революция в България преди 20 години, днес нямаше да сме тук. Точно затова знаем колко ви е трудно в момента, заяви българският първи дипломат.

Той потвърди, че България приема бунтовническата организация като легитимен представител и изрази увереността си, че е дошъл моментът за истински демократичен процес в Либия.

На срещата бе коментиран и случаят с българските медицински сестри. Според представителите на Временния съвет по него ще излизат нови факти, които ще покажат, че той е бил инсценировка на режима на Кадафи.

Николай Младенов представи и специалния пратеник на България в Бенгази - Делян Даков. Неговата  задача е да поддържа интензивни и регулярни контактите между Съвета и България.

Външният ни министър занесе в Бенгази и малка хуманитарна помощ - лекарства и превързочни материали. Представителите на Съвета благодариха и заявиха, че в Бенгази има огромна нужда от медикаменти. Освен това, те са готови да приемат и още лекари от България.

По-рано, заедно с хърватския си колега, Младенов заяви официално, че нападайки жестоко собствения си народ, полковник Кадафи е загубил окончателно своята легитимност.

Ерата на Кадафи приключи и той трябва да се оттегли незабавно. Обвинените в престъпления срещу човечеството ще бъдат подведени под отговорност пред криминален съд, се казва в изявлението на двамата дипломати.

По думите им настъпва времето за истински политически процес на национално помирение и преход. Либийският народ, който се стреми към свобода и демокрация, демонстрира своята воля да бъде представляван от единен и приобщаващ национален съвет.